Ohana BlogOhana BlogOhana Blog

  • Ohana
  • Czytamy
  • Gramy
  • Brykamy
  • Jedziemy
  • O nas
  • Współpraca
Matka
Brykamy
13 sierpień 2014

Przepis na ciasteczka z m&msami

header ciastka

Jak już kiedyś pisaliśmy, z Precla niewątpliwie będzie kiedyś nowy Ansel Adams. A jeśli nie, to przynajmniej Jamie Olivier. Oczywiście obecna faza jego życia obejmuje jedynie żółte jedzenie (ser, frytki i jabłka), ale szczęśliwie najprostsze kruche ciasteczka z m&ms'ami zaliczają się do tej kategorii.

Wagi kuchennej nie mamy, więc składniki ładujemy na oko. Zresztą nie ma to większego znaczenia, bo część znika jeszcze w trakcie przygotowań. Master chef lubi sobie przykładowo podjeść masło prosto z kostki lub załadować do paszczy łychę cukru. Nie wspominam już o dekoracji, która znika w ekspresowym tempie. Nie pomaga też Ojciec, krążący niczym sęp nad wyrobionym ciastem i podśpiewujący pod nosem „surowe jest zdrowe”.

Tak więc bierzemy:

– 3/4 kostki masła (niby powinno być miękkie, ale kto by miał cierpliwość na to czekać)

– 1/2 szklanki brązowego cukru

– 1,5-2 szklanki mąki

– 4 jajka przepiórcze (czyli 1 zwykłe)

– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

– trochę ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

– no i oczywiście paczuszka kolorowych, magicznie znikających kuleczek

Czasem wychodzi bardzo krucho, czasem smakuje jak shortbread, czasem jest miękkie w środku – ale zawsze znika w zastraszającym tempie. No i nie można przecenić faktu, że Matka siedzi i wydaje polecenia, a bachor się męczy i piecze. Niedługo rozszerzymy jego repertuar, a jak już będzie dobrze wytresowany, to i stejka upiecze, i suflecik machnie.

ciastka1

ciastka2

ciastka3

ciastka4

ciastka5

ciastka6

ciastka7

ciastka8

 

 

 

Podobało ci się? Przeczytaj też:
blog comments powered by DISQUS back to top
Tags: własnymi rękami
© 2017 Ohanablog. All Rights Reserved.

Menu

  • Ohana
  • Czytamy
  • Gramy
  • Brykamy
  • Jedziemy
  • O nas
  • Współpraca